تفاوت طراحان و برنامه نویسان وب سایت
در این مقاله قصد داریم به بررسی دو ردیف شغلی طراحی وبسایت و برنامه نویسی وب سایت بپردازیم این دو رده شغلی با یکدیگر تفاوت دارند اگر چه گاهی ممکن هست این دو واژه معادل یکدیگر به کار برده شوند ولی تفاوت های اساسی با یکدیگر دارند.ولی هر دو رده شغلی لازم است به صورت جداگانه کارنمایند تا وب سایت کارایی مورد انتظار را داشته باشد. با این حال، این دو بخش به بخش های متفاوتی از وب سایت مربوط می شوند. با این وجود، هر دو بخش برای داشتن یک وب سایت کارامد و کاربرد پسند لازم است. شما می توانید برای آموزش طراحی سایت و آموزش HTML و آموزش CSS به سایت آموزشگاه وب تو نت مراجعه فرمایید.
طراح وب سایت:
طراح وب فردی است که در بخش ظاهری و طراحی وب سایت فعالیت دارد. وظیفه اصلی طراحان وب تمرکز بر سبک طراحی و ظاهر کلی وب سایت با استفاده از نرم افزارهای مختلف مانند فوتوشاپ، کورل دراو و سایر نرم افزارهای گرافیکی برای ایجاد رابط کاربری بهتر و کاربرپسندتر برای وب سایت است. یک طراح وب سایت در واقع دارای دانشی تلفیقی ازدانش یک طراح گرافیک و یک برنامه نویس وب است. منظور این است که آنها طرح ایجاد شده توسط تیم را می گیرند و از مهارت برنامه نویسی برای تبدیل آن به بخشی از وب سایت استفاده می نمایند. همانطور که قبل تر عنوان شد، طراحان وب سایت علاوه بر طراحی باید نحوه کدنویسی را نیز بدانند. اگر لوگویی دریافت می نمایند که باید دقیقا در گوشه بالای یک وب سایت باشد. آنها باید دقیقاً با همان طرحی که به آنها داده شده، آن لوگو را در آن موقعیت صحیح قرار دهند.اغلب اوقات، یک طراح می تواند همه چیز را از طراحی گرافیک گرفته تا برنامه نویسی وب انجام دهد. کار “طراحی وب سایت” معمولاً به عهده یک شخص نیست بلکه به همه اعضای تیم وب سایت واگذار می شود. یک طراح وب می تواند کدنویسی نامرئی یک وب سایت و گاهی اوقات حتی توسعه back-end را مدیریت نماید. طراحان وب می توانند هم در فرایند توسعه فرانت اند و هم در فرایند توسعه بک اند شرکت نمایند. به طور کلی، کار یک طراح وب ارائه محصولات و یا خدمات به روشی است که مشتری نیاز دارد. آنها باید بتوانند یک وب سایت زیبا و کاربرپسند ایجاد نمایند. بر خلاف طراحان گرافیک، طراحان وب به جای فوتوشاپ بر بخش طراحی وب تمرکز می نمایند. آنها کد نویسی را به سبکی انجام می دهند که رنگ ها، فونت ها و طرح بندی های صحیح را در وب سایت دریافت نمایند.شما باید بر مهارت های طراحی UX و UI و HTMLو CSS و جاوا اسکریپت مسلط باشید. دانستن این زبان های برنامه نویسی مهم است تا طراحی مناسبی برای وب سایت انجام شود.
طراحان وب سایت بسته به نقش آنها رده های شغلی متفاوتی دارند:
طراح تجربه کاربری (UX):
UX تجربه کاربری نامیده می شود. مهم است که پس از استفاده از نرم افزار، ماشین یا هر ابزار طراحی شده دیگر، کاربر چه احساسی دارد و آیا تجربه کاربری خوبی داشته است یا خیر. به زبان ساده، «آیا کاربران میتوانند بهطور مؤثری از محصول به روشی که توسعهدهنده قصد استفاده از محصول خود را دارد استفاده نمایند یا خیر».
طراح رابط کاربری (UI):
طراحی رابط کاربری (UI) ایجاد گرافیک، تصاویر و استفاده از تصاویر و تایپوگرافی برای بهبود دید و چیدمان محصول دیجیتال در نمای دستگاه های مختلف است. عناصر رابط شامل کنترلهای ورودی (دکمهها، منوهای کشویی، فیلدهای داده)، عناصر ناوبری (فیلدهای جستجو، لغزنده، نمادها، کارتها) و عناصر اطلاعاتی (نوارهای پیشرفت، اعلان، جعبه اعلان) میشوند.
طراحی گرافیک وب سایت:
نقش طراح گرافیک وب سایت این است که برای محصول نهایی جذابیت ایجاد نماید. کار آنها ترکیبی از UI و طراحان گرافیک می باشد. طراحی گرافیک وب سایت و طراحی بصری وب سایت متفاوت است.طراحی وب بر همه چیز مربوط به زیبایی بصری و قابلیت استفاده یک وب سایت نظارت می نماید: پالت رنگ، طرح بندی، جریان اطلاعات و هر چیزی که مربوط به جنبه های بصری UI/UX (رابط کاربری انسانی) و تجربه کاربری مربوط می شود. برخی از مهارت ها و ابزارهای رایجی که طراحان وب را از توسعه دهندگان وب متمایز می کند عبارتند از:
Adobe Creative Suite (به عنوان مثال Photoshop، Illustrator) یا سایر نرم افزارهای طراحی گرافیکی
طراحی لوگو
طرح بندی / قالب بندی
قرار دادن دکمه Call-to-Action
نام تجاری
وایرفریم، ماکاپ و استوری بورد
پالت رنگ
تایپوگرافی
طراجی وب چیست ؟
طراحی وب به آنچه که کاربران واقعاً روی صفحه نمایش رایانه یا تلفن همراه خود می بینند مربوط است و کمتر به روند کارکردی درونی سایت مرتبط است. سطوح باعث کارکرد همه چیز می شوند. از طریق استفاده از رنگ، تصاویر، تایپوگرافی و چیدمان، تجربیات دیجیتال را زنده می نمایند. همانطور که گفته شد، بسیاری از طراحان وب سایت با HTML، CSS و جاوا اسکریپت و طراحی سایت با وردپرس نیز آشنا هستند. توانایی ایجاد یک ماکت زنده از یک برنامه وب زمانی مفید است که میخواهید ایدههایی را برای تیم خود مطرح نمایید یا رابط کاربری را تغییر دهید. UX یک برنامه طراحان وب سایت اغلب با سرویس های قالب مانند وردپرس یا جوملا کار می کنند که به شما امکان می دهد وب سایت هایی را با استفاده از تم ها و ابزارک ها بدون نوشتن یک خط کد ایجاد نمایید.
برنامه نویس وب سایت:
توسعه دهندگان وب سایت اغلب برنامه نویس وب سایت نامیده می شوند. آنها طرح ایجاد شده توسط طراحان وب را می گیرند و آن را به یک وب سایت کاملاً کاربردی تبدیل می نمایند. برنامه نویسی وب سایت با استفاده از نرم افزارها و ابزارهای مختلفی مانند Javascript، jQuery، Node.js، PHP، ASP.NET Python و غیره انجام می شود. هدف اصلی آنها ایجاد یک وب سایت روان و کاربردی است. توسعه دهندگان وب مسئول همکاری با طراحان UX، طراحان رابط کاربری و طراحان بصری برای ایجاد وب سایت بر اساس طرح ارائه شده توسط طراح هستند. طراحی سایت با PHP یکی از روش های رایج برنامه نویسی وب سایت می باشد. پلاگین نویسی وردپرس نیز با PHP انجام می شود.
برنامه نویسان وب سایت بسته به نقشی که دارند به سه دسته تقسیم می شوند:
1- برنامه نویس Frontend :
بخشی از وب سایت که کاربران به طور مستقیم با آن در تعامل هستند، فرانتاند نامیده میشود. همچنین به عنوان “سمت مشتری” وب سایت نیز شناخته می شود. این قسمت شامل هر المانی است که کاربران به طور مستقیم تجربه می نمایند: رنگ متن و سبک، تصاویر، نمودارها و جداول، دکمه ها، رنگ ها و منوهای پیمایش. HTML، CSS و جاوا اسکریپت زبان هایی هستند که برای توسعه Front End استفاده می شوند. ساختار، طراحی، رفتار و محتوای هر چیزی که هنگام باز کردن یک وب سایت، برنامه وب سایت یا موبایل روی صفحه مرورگر ظاهر می شود، توسط توسعه دهندگان front-end-end انجام می شود. ریسپانسیو بودن و کارکرد خوب وب سایت دو هدف اصلی از فرایند طراحی Front-End وب سایت است. برنامه نویس باید اطمینان حاصل نماید که وبسایت ریسپانسیو یا واکنشگرا است، یعنی به درستی در دستگاههای مختلف با اندازه متناسب ظاهر میشود، بدون اینکه هیچ بخشی از وبسایت بدون توجه به اندازه صفحه نمایش نامنظم نمایش داده شود.
2- برنامه نویس Backend:
Backend سمت سرور وب سایت است. این بخش داده ها را ذخیره و سازماندهی می نماید و تضمین می نماید که همه چیز در سمت کلاینت وب سایت کارکرد مطابق انتظار را دارد. این بخشی از وب سایت است که نمی توانید آن را ببینید یا با آن تعامل داشته باشید. در واقع بخشی از وب سایت است که به طور مستقیم با کاربر در تماس نیست. کامپوننت ها و توابع توسعه یافته توسط برنامه نویسان back-end به طور غیرمستقیم توسط کاربران از طریق برنامه front-end قابل دسترسی هستند. فعالیتهایی مانند نوشتن API، ایجاد کتابخانهها و استفاده از اجزای سیستم بدون رابط کاربری یا حتی سیستمهای برنامهنویسی علمی نیز در بخش برنامه نویسی بکند قرار دارند.
3- توسعه دهنده Full Stack :
Full Stack Web Developer می تواند اپلیکیشن ها و وب سایت های کاملی را طراحی نماید. آنها قسمت های frontend، backend، پایگاه داده را برنامه نویسی نموده و اشکال زدایی برنامه های کاربردی وب یا وب سایت ها انجام می دهند.
برنامه نویسی وب کیست؟
برنامه نویس وب تمام کدهایی که باعث کارکرد صحیح یک وب سایت می شود را تولید می نماید. برنامه نویسی وب را می توان را به دو بخش تقسیم کرد: برنامه نویسی فرانتند و برنامه نویسی بکند. رابط کاربری یا سمت مشتری برنامه، کدی است که مسئول تعیین نحوه نمایش واقعی وب سایت طرح های شبیه سازی شده توسط طراح است. بکاند یا سمت سرور برنامه وظیفه مدیریت دادهها در پایگاه داده و ارسال آن دادهها به فرانتند سایت برای نمایش را بر عهده دارد. همانطور که ممکن است حدس بزنید، کار یک توسعه دهنده front-end بیشتر با کار یک طراح وب همپوشانی دارد. برخی از مهارت ها و ابزارهای محبوب که به طور سنتی برای توسعه دهندگان فرانت اند منحصر به فرد در نظر گرفته می شوند، در زیر فهرست شده اند:1-HTML/CSS/JavaScript2-پیش پردازنده های CSS (یعنی LESS یا Sass)3-Frameworks (به عنوان مثال – AngularJS، ReactJS، Ember)4-قالب وب5-کتابخانه ها (یعنی jQuery)6-Git و GitHub7-بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو (SEO)
دیگر توسعهدهندگان وب فرانتاند معمولاً ماکاپ نمیسازند، تایپوگرافی را انتخاب نمینمایند، یا پالتهای رنگی را انتخاب نمینمایند: این موارد معمولاً توسط طراح ارائه میشوند. وظیفه توسعه دهنده این است که این مدل ها را زنده نماید. با این اوصاف، درک آنچه طراح میخواهد نیاز به دانشی در مورد بهترین شیوههای طراحی UI/UX دارد تا توسعهدهنده بتواند فناوری مناسب را برای ارائه ظاهر و احساس انتخاب کند. و تجربه مطلوب در محصول نهایی.توسعه دهندگان Back-end منطق کسب و کار و مدیریت داده ها را در انتهای برنامه مدیریت می نمایند. آنها API ها و مسیریابی هایی را می نویسند که به داده ها اجازه می دهد بین قسمت فرانتند و بکند جریان یابند.
زبانهای برنامهنویسی و ابزارهای مخصوص توسعهدهندگان بکند در زیر فهرست شدهاند:
الف- زبان های برنامه نویسی سمت سرور (مانند پی اچ پی، پایتون، جاوا، سی شارپ)ب- چارچوب های توسعه وب سمت سرور (به عنوان مثال، Ruby on Rails، Symfony، .NET)ج- سیستم های مدیریت پایگاه داده (به عنوان مثال، MySQL، MongoDB، PostgreSQL)د- API های RESTfulت– احراز هویت و امنیت (به عنوان مثال، OAuth، PassportJS)ث– سرور (مانند لینوکس، آپاچی، اکسپرس)
به توسعه دهندگان وب با دانش کار در زمینه فرانت اند و پشته فن آوری، توسعه دهندگان فول استک گفته می شود.
تفاوت های عمده طراحان وب سایت و توسعه دهندگان وب سایت:
اکنون که مشخص شده است طراحی وب و توسعه وب دو رده شغلی مجزا هستند، تفاوت های عمده بین طراحان وب و توسعه دهندگان وب را بررسی می نماییم.۱– اکثر طراحان وب کدنویسی انجام نمی دهند.۲– طراحان وب مسئول ظاهر و رابط کاربری وب سایت هستند. آنها ممکن است از یک ویرایشگر بصری مانند فتوشاپ برای ایجاد تصاویر یا یک ابزار نمونهسازی اولیه و انیمیشن برنامه مانند InVision Studio برای طراحی طرحبندی و تولید ماکتهای با وفاداری بالا استفاده نمایند. اما هیچ یک از این مسئولیت های اصلی نیاز به کدنویسی ندارند. علاوه بر نقش سنتی طراح بصری، رشد سریع سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس و سازندگان وبسایت بدون کد مانند Wix به این معنی است که طراحان وب میتوانند استعداد بصری خود را برای ایجاد وبسایت شما بدون نیاز به استفاده از آن به کار گیرند، می دانند چگونه آن را انجام دهند. توسعه دهندگان وب برنامه نویسانی با مهارت های کدنویسی مورد نیاز برای افزودن قابلیت به وب سایت ها هستند. آنها قالبها و ماکتهای طراح را با استفاده از HTML، CSS و جاوا اسکریپت به کد تبدیل مینمایند. برنامه نویس وب سایت معمولاً نیازی به ایجاد دستی عناصر بصری مانند تصاویر پشت دکمه ها، طرح های رنگی و فونت ندارد. آنها به سادگی از کد برای استقرار آنها در صفحه استفاده می نمایند. هزینه توسعه دهندگان وب معمولا بیشتر از طراحان وب است. هزینه استخدام یک توسعه دهنده وب بیشتر از هزینه استخدام یک طراح وب است.توسعه فرانتند وب سایت و برنامه نویسی بکند وب سایت بسیار مشابه هستند. توسعه فرانتند وب سایت برای اطمینان از کاربرپسند بودن و سهولت استفاده از وبسایت انجام می شود و برنامه نویسی بکند برای پیاده سازی عملکرد درونی سامانه ای وب سایت انجام می شود. طراحان وب سایت باید معماری اطلاعات اولیه را بدانند و فریم ها و نقشه های سایت را درک نمایند. یک توسعه دهنده وب می تواند یک وب سایت از ابتدا بسازد.
طراحی وب سایت سه بخش دارد:
ابتدا برنامه نویسی سمت کلاینت وجود دارد که به عنوان توسعه بخش فرانتند وب سایت شناخته می شود. و سپس برنامه نویسی سمت سرور وجود دارد. و در نهایت فناوری پایگاه داده وجود دارد که به عملکرد روان وب سایت کمک می نماید. برنامه نویسی فرانتند مسئولیت بخشی را دارد که روی صفحه برای کاربران نشان داده می شود. اسکریپت سمت سرور باعث می شود که پایگاه داده با کامپیوتر کاربر در ارتباط باشد. و در نهایت، فناوری پایگاه داده ابزاری است که پایگاه داده واقعی را می سازد.اگر می خواهید یک برنامه نویس وب سایت باشید، داشتن مهارت در کدنویسی ضروری است. زبان های مختلفی وجود دارد که باید برای بخش های مختلف توسعه وب بدانید.
زبان های سمت مشتری:
1-HTML2-CSS3-جاوا اسکریپت
زبان سمت سرور:
5-PHP6-پایتون7-روبی
فناوری های پایگاه داده:
1-MySQL2-PostgreSQL3-SQLite4-MSSQL5-اوراکل6-MongoDB
یک برنامه نویس وب سایت فردی است که مسئول بکند و عملکرد بخش های مختلف وب سایت است. آنها مسئول حفظ وب سایت هستند. آنها این امکان را فراهم می نمایند که اطلاعات وارد شده به یک وب سایت را گرفته و در یک پایگاه داده ذخیره نمایید. استفاده از کد نیاز اصلی این کار است، زیرا کدنویسی اساساً همان برنامه نویسی است. آنها وب سایت را طوری برنامه ریزی می نمایند که چرخ ها را بچرخاند و وب سایت را فعال نگه دارد. برنامه نویسی وب اغلب شامل زبان های کدنویسی مانند موارد ذکر شده در زیر است.
نمونه هایی از برخی از زبان های کدنویسی:
1-جاوا2-جاوا اسکریپت3-سی شارپ4- پایتون5-سی پلاس پلاس6-PHP7-IOS8-Ruby
برای مثال یک سناریو نرم افزاری را در نظر می گیریم: مشتری از وبسایت درخواست مینماید تا بتواند کاری مانند پرداخت با کارتهای اعتباری در قسمت سبد خرید انجام دهد. این برنامه نویسان هستند که مسئول ترجمه اطلاعات داده شده به زبان وب و ارتباط با API های مناسب هستند. زبان برنامه نویسی فناوری است که به وب سایت امکان می دهد پرداخت را بپذیرد. بنابراین برنامه نویسان وب جنبه فنی یک سایت در حال اجرا با فرآیندهای کاری را بر عهده دارند. این شبیه به کار توسعه دهندگان بکند است.
نتیجه گیری :
طراحان وب سایت ظاهر و رابط کاربری وب سایت ها را ایجاد می نمایند. آنها تصاویر و منوهایی را که هنگام کلیک بر روی یک لینک مشاهده می نمایید ایجاد می نمایند، برنامه نویسی قسمت بکند یک وب سایت را انجام می دهند، و نرم افزار و پایگاه داده ای را که باعث کارکرد یک سایت می شود، ایجاد و نگهداری می نمایند. طراحان وب سایت و برنامه نویسان وب سایت با یکدیگر همکاری می نمایند، اما وظایف آنها تا حدودی با یکدیگر متفاوت است. وقتی می دانید هر کدام چه کاری انجام می دهند، می توانید شغلی را که برای شما مناسب است انتخاب نمایید و با همکاران خود در سایر سمت های شغلی بهتر کار نمایید. طراح وب سایت و برنامه نویس وب سایت برای ایجاد و نگهداری وب سایتی همکاری می نمایند که برای همه ذینفعان آن وب سایت کارکرد دارد، اما شغل آنها متفاوت است. طراح وب سایت برای بهبود ظاهر یک وب سایت اقداماتی را انجام می دهد: تجربه کاربری، تهیه طرح رنگ، طراحی گرافیکی، و گاهی اوقات حتی محتوا نویسی. برنامه نویسان وب سایت دیدگاه یک طراح وب سایت را در نظر می گیرند و آن را به کد تبدیل می نمایند. اغلب مواقع برنامه نویس وب تغییراتی را توصیه می نماید که با بهرهگیری از فناوری های جدید، باعث بهبود کارکرد وب سایت می شوند. برنامه نویس وب سایت اطمینان می یابد که سایت در مرورگرها و پلتفرم های تلفن همراه مختلف کارکرد خوبی دارد و نحوه حفظ امنیت آن وب سایت را تعیین می نماید. به طور خلاصه، یک طراح وب سایت از CMS های آماده و بدون کد نویسی برای ایجاد یک وب سایت استفاده می نماید. در مقابل یک برنامه نویس وب می تواند با استفاده از مهارت های برنامه نویسی وب، یک وب سایت از ابتدا و ساختارمند برای قابلیت های مختلف و گوناگون ایجاد نماید. یک برنامه نویس وب با مهارت کدنویسی، وب سایت را در پس زمینه اجرا می نماید. به طور کلی دانش کدنویسی در همه مسیرهای شغلی وب ضروری است. میان این دو بخش همپوشانی های زیادی وجود دارد و تشخیص یک رده شغلی از رده شفلی دیگر گاهی دشوار است. شما می توانید برای طراحی سایت شرکت خود و اطلاع از شرایط طراحی سایت فروشگاهی و طراحی پورتال به سایت وب تو نت مراجعه فرمایید.